Χειροποίητη μπουγάτσα με αυθεντική πολίτικη συνταγή

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

H ιστορία της μπουγάτσας χάνεται στα βάθη των αιώνων και η τέχνη της επίσης, η οποία αποτελεί «μυστικό» και δεν διδάσκεται παρά μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο από πατέρα σε γιό.

Από την Βυζαντινή ακόμα περίοδο υπάρχουν αναφορές για την τέχνη του φύλλου αέρος. Με την πάροδο των χρόνων την πτώση της Αυτοκρατορίας και τον ερχομό των Οθωμανών αυτή η τέχνη έγινε γνωστή σε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Επικράτειας με τον όρο borek(bor=να γυρνάς-το γυριστό) .Στα ελληνικά την είπαμε μπουγάτσα.

Η Μικρασιατική καταστροφή μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες έφερε μαζί και την μπουγάτσα.

Ειδικά οι παλαιότεροι στις προσφυγικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά θα θυμούνται τους πλανόδιους με τα καροτσάκια τους με το κάρβουνο από κάτω να διαλαλούν την πραμάτεια τους, «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΓΑΤΣΑ»!!

Αυτή η μπογάτσα όπως την έλεγαν τότε, ήταν σκέτη χωρίς γέμιση, μόνο φύλλο. Μόνο φύλλο όπως λένε ακόμα αυτοί που είναι γνώστες ..η «κανονική» η «αυθεντική» μπουγάτσα. Η πίτα του φτωχού.
Η μπουγάτσα με γέμιση κρέμα διαδόθηκε από τους Σερραίους μάστορες πρόσφυγες στην Βόρειο Ελλάδα. Έτσι η διαδρομή της μέσα από πολλά περάσματα φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Μπουγάτσα ,μια ιστορία παλιά με καταγωγή.

Από την πρώτη μέρα το Shari (ανάκτορο) καθιερώθηκε στον Πειραιά σαν συνώνυμο της ποιότητας και της γεύσης . Έγινε αμέσως αναγνωρίσιμο και η φήμη του εξαπλώθηκε ανά την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα . Κρατώντας τα μυστικά της παράδοσης που επιβίωσε αναλλοίωτη ανά τους αιώνες συνεχίζουμε με μεράκι και υποσχόμαστε αγνές και αυθεντικές γευστικές απολαύσεις
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
Μπουγάτσα με κρέμα με τυρί, σκέτη ή με σοκολάτα | Καφέδες - γαλακτοκομικά | Τυρόπιτες - Κασερόπιτες | Κοτόπιτες - Πρασόπιτες - Κιμαδόπιτες - Σπανακόπιτες
Πίτσες - Λουκανόπιτες | Ζαμπονοτυρόπιτες - Σπανακοτυρόπιτες | Πεϊνιρλί | Catering για πάρτυ και μπουφέδες
 
Copyright © 2012 - All rights reserved - Website design by Cosmart -